Коди УКТЗЕТ. код УКТЗЕД. код УКТЗЕД. код ТНЗЕД

Один із важливих моментів митного оформлення вантажу – визначення коду на відповідність класифікатору УКТЗЕТ. Присвоїти його можна самостійно, але іноді виникають ситуації, коли продукцію можна віднести до різних категорій.

Потрібно знати: неправильна класифікація тягне за собою передбачену законодавством відповідальність. Тому багато бізнесменів, які займаються доставкою вантажу з-за кордону, вважають за краще користуватися послугами митних брокерів. Фахівці досконально володіють порядком визначення коду і швидко допоможуть вирішити дилему.

Що таке УКТЗЕТ

Під цією абревіатурою розуміють Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності (російською – УКТЗЕД). Це версія класифікатора, створена на базі ТН ЗЕД, що використовувався раніше.

Якщо говорити простою мовою, УКТЗЕД являє собою 10-значний код, який присвоюється всім товарам, що перетинають кордон.

Загалом у класифікаторі УКТЗЕД міститься 21 розділ (97 товарних груп). Кожна з них поділяється на окремі позиції, категорії та підкатегорії.

Код означає таке:

  • цифри 1-ша і 2-га – код групи;
  • цифри з 1-ї по 4-ту – код позиції товару;
  • з 1-ї по 6-ту – підпозиція;
  • з 1-ї по 8-му – категорія;
  • усі 10-ть цифр – підкатегорія товару.

Навіщо товару присвоювати код

Це дає змогу ідентифікувати товар, визначити величину мита і зрозуміти, яких додаткових заходів слід вжити. Крім цього, код товару полегшує роботу статистичного відділу митниці.

Від коду залежать застосовувані до товару тарифні та нетарифні заходи.

До тарифних належать мита та інші суми, які необхідно сплатити під час перевезення вантажу за кордон. Від присвоєного коду залежить безпосередньо розмір податку, оскільки у кожного – своя ставка.

Якщо продукція є акцизною, крім мита доведеться сплатити акцизний податок. Його розмір також залежить від коду.

Що стосується нетарифних заходів, до них належать різні обмеження, аж до заборони перетину кордону. Обмеження можуть бути різними. Наприклад, необхідність пройти додатковий контроль (санітарний, екологічний), отримати сертифікати на продукцію і дозволи різних інстанцій.

Таким чином, правильно присвоєний код товару допомагає:

  • уникнути помилок при розрахунках за оформлення на митниці (експорт, імпорт, транзит);
  • своєчасно врахувати вимоги щодо сертифікації товару та отримати дозвільні документи;
  • провести якісний аналіз ринку та умов вигідного продажу імпортованої продукції.

Особливості визначення кодів УКТЗЕТ

Щоб правильно класифікувати продукцію, необхідно знати такі критерії:

  1. Що це за продукція.
  2. З якого матеріалу виготовлена.
  3. Які в неї характеристики.
  4. Для чого вона призначена.

Але це не єдине, що знадобиться для присвоєння коду. Доведеться уважно вивчити аналітичну документацію, правила класифікатора, а також ознайомитися з українським законодавством.

Нерідко про класифікацію товару згадують уже тоді, коли міжнародне перевезення здійснено і вантаж стоїть на митниці. Це неправильно.

Подбати про це слід ще в момент здійснення угоди купівлі-продажу. Ви можете знайти кваліфікованих митних брокерів на торговій платформі 40 FT. Це дасть змогу правильно відобразити характеристики товару в супровідних накладних і мінімізувати ризики, пов’язані з оформленням на митниці.

Ще статті:

  1. Який вид морської контейнерної доставки вибрати – FCL або LCL
  2. Види контейнерів та їхні розміри
  3. Перевезення небезпечних вантажів