Як імпортувати з Китаю в 7 кроків у 2023 році

В останні роки Китай вибився в лідери світового виробництва споживчих товарів. Для амбітних бізнесменів, можливість придбати та перепродати вироби, зроблені в Китаї, може стати джерелом значного прибутку. Доступність є вирішальним чинником при імпорті товарів або виробництві матеріалів, виготовлених в Китаї, але перед тим, як впровадити таку стратегію, необхідно провести глибоке дослідження.

Коли компанії вибирають імпорт товарів з Китаю, вони зазвичай замовляють великі партії, що може викликати певні питання. Однак китайські заводи – це великі підприємства, які мають необхідне обладнання і досвід для виробництва великих обсягів продукції без проблем.

Імпорт з Китаю може бути складним процесом, який вимагає детального планування та встановлення відносин. Відсутність планування може призвести до затримок, пропуску термінів і, як наслідок, втрати прибутку.

Ось 7 кроків, які ви можете виконати перед імпортом товарів з Китаю.

Крок №1 – Визначення товарів для імпорту

Як імпортер, ваш перший крок полягає в тому, щоб визначити, які товари ви маєте законне право імпортувати.

Країна, в яку ви плануєте ввозити китайські товари, може мати обмеження на деякі види товарів, тому важливо з’ясувати, які обмеження можуть стосуватися ваших потенційних товарів.

В Китаї також є свої правила та обмеження, наприклад, обмеження на експорт певних товарів, таких як фальшиві брендові вироби або сировина тваринного походження.

Вивчіть законодавство про імпорт/експорт як в Китаї, так і в вашій країні, щоб уникнути юридичних проблем.

Ось декілька китайських товарів, які підлягають регулятивним вимогам і які краще уникати при імпорті:

  • М’ясо, птиця та інші продукти тваринного походження
  • Насіння
  • Фрукти та овочі
  • Косметичні, медичні товари та фармацевтичні препарати
  • Тютюнові вироби
  • Вибухові речовини
  • Дорогоцінні метали
  • Брендовані товари, які фальшиві так і оригінальні
  • Алкоголь (без відповідної ліцензії)
  • Човни або автотранспорт будь-якого виду (без відповідної ліцензії)

Важливим елементом вашого бізнесу є вибір товару для перепродажу. Проведіть дослідження, щоб з’ясувати, які товари продаються добре, і ще краще, якщо ви маєте хоча б невеликі знання про цей товар. Так ви будете відчувати себе комфортно і впевнено при маркетингу вашого товару.

Переконайтеся, що ваш обраний товар прибутковий і на нього є попит. Розрахуйте витрати на закупівлю в порівнянні з ціною, за яку ви зможете розумно продати товар.

Обов’язково досліджуйте, які товари є законними для імпорту. Майте на увазі, що на багато товарів накладаються обмеження, тому будьте обережні, щоб уникнути їх.

Крок №2 – Пошук постачальника

Після того, як ви визначилися з товаром, складіть список китайських постачальників, які можуть надати вам цей товар. Вони будуть вашим джерелом товарів з Китаю.

Експортери часто шукають партнерів за кордоном через торгові веб-сайти та онлайн-форуми. Існують онлайн-довідники, які допомагають знайти постачальників.

Ви можете вирішити імпортувати товари безпосередньо з китайських заводів, шукати на B2B платформах таких як Alibaba, Made-In-China, або B2C – AliExpress, Taobao, 1688 або скористатися послугами спеціалізованої компанії, яка займається пошуком постачальників.

Компанія, що спеціалізується на пошуку постачальників, може бути відмінним вибором для новачка, який не має досвіду роботи з китайськими експортерами. Це дозволить вам встановити зв’язки з надійними джерелами та отримати доступ до постачальників, яких ви, можливо, не знайшли б самостійно.

Але варто пам’ятати, що це буде коштувати вам комісію, яка може становити від 3 до 15% від вартості закупівлі.

Крок №3 – Оцінка товару

Після того, як ви вибрали постачальника, запросіть у нього зразки товару та інформацію про виробничі об’єкти.

Вони мають бути готові надати цю інформацію, щоб ви могли оцінити якість товару.

Крім ціни, важливо переконатися, що якість товару відповідає вашим вимогам, щоб ви могли з упевненістю рекомендувати свій товар.

💡Порада: Ви можете попросити свого постачальника або виробника провести аудит товарів, які ви обрали. Так ви зможете гарантувати, що вони будуть виготовлені з урахуванням ваших вимог та стандартів.

Крок №4 – Класифікація та визначення вартості

Зараз, коли у вас є обраний товар, наступним кроком є його класифікація за десятизначним кодом митних зборів (УКТЗЕД).

Цей код допоможе вам визначити ставку мита для імпорту.

Цей номер можна додати до вартості товару та вартості доставки, щоб визначити, скільки ви будете стягувати зі своїх клієнтів для отримання прибутку.

Важливо робити цю оцінку – ви, ймовірно, не отримаєте точного числа до отримання першої поставки.

Намагайтеся наблизити вартість якомога ближче до реальності, щоб уникнути втрати клієнтів або прибутку. Як розрахувати собівартість можете почитати тут.

Крок №5 – Розміщення замовлення

Мінімальні замовлення (MOQ) та умови доставки (Інкотермс) можуть варіюватися в залежності від компанії. Більшість китайських компаній вимагають мінімального замовлення в 100+ одиниць.

Зазвичай китайські експортери очікують авансовий платіж в розмірі 30-50% для початку виробництва. Решта суми сплачується при доставці.

Ви можете обрати один з двох способів доставки своїх товарів.

Авіаперевезення – це швидкий спосіб, але він підходить для невеликих замовлень і може бути дорогим. Морські перевезення ідеально підходять для великих товарів або великих відправлень і є більш доступними з точки зору вартості.

Ви можете перевозити товари як повний контейнер (FCL), коли ви використовуєте весь контейнер, або як частковий контейнер (LCL), коли ви ділите простір з іншими відправками.

FCL є більш економічним, якщо у вас достатньо велике навантаження, щоб це було вигідно. Якщо ви перевозите морським шляхом, переконайтеся, що ви відведете достатньо часу на доставку. Можуть бути затримки через митні утримання, невчасний відправлення судна або інші причини.

Також варто врахувати, що для доставки вантажу з фабрики до порту потрібно день або два, а для звичайних митних процедур – ще кілька днів.

Крок №6 – Підготовка та очікування доставки

Ви можете замовити доставку “під ключ“, де всі процеси звʼязані з процесом доставки та розмитнення візьме на себе перевізник або зайнятися цим процесом доставки самостійно.

Цей спеціаліст займатиметься заповненням та поданням необхідних документів, розрахунком витрат, дотриманням регулятивних вимог та іншими діями, що сприяють гладкому проходженню процесу.

Якщо ви вирішите займатися цим самостійно, переконайтеся, що подаєте Import Security filing, документ, який потрібен при морській доставці.

Вам також потрібно буде подати початкові документи для імпорту.

Серед них:

  1. Packing lists
  2. Certificate of origin
  3. Bill of lading
  4. Customs bond
  5. Commercial invoice

При отриманні замовлення будьте готові заплатити митні збори та організувати забір та транспортування вашого товару. Перевірте, чи немає пошкоджень і зв’яжіться зі своїм постачальником, щоб повідомити про прибуття вантажу.

Ви можете спростити процес, залучивши митного брокера.

Хоча початковий процес може здатися трохи складним, імпорт та продаж китайських товарів можуть стати прибутковим бізнесом.

Працюйте крок за кроком і не бійтеся встановлювати контакти та звертатися до інших з питаннями.

Крок №7 – Здійснення платежів до Китаю

Важливою частиною імпортного процесу є відправлення грошей до Китаю для вашого постачальника.

Нещодавно китайський уряд дозволив юаню, або RMB, зміцнити свою позицію.

Це означає, що якщо ви купуєте юань і використовуєте їх для оплати у свого постачальника в Китаї, ви опинитеся в більш вигідному положенні для переговорів про кращі угоди.

Не витрачайте більше часу та зусиль на пошук найкращого перевізника – використовуйте нашу платформу вже сьогодні і отримайте доступ до оптимальних тарифів та надійних перевізників!

Ще статті:

  1. Перевезення небезпечних вантажів
  2. Митне оформлення вантажу
  3. Перевезення вантажів “ПІД КЛЮЧ”